Findability-ekonomi?

Jag har tidigare skrivit en inlägg om hur lärorikt det var att följa SEO experten Nikke Lindqvist i hans ”öppna research” inför Johan Ripås dokumentärfilm om Google som sändes på Sveriges Television.

Jag är nyfiken på ekonomiska modeller ”på nätet”. Följer området och försöker förstå nya modeller. Jag undrar om det är möjligt att påstå att Findability är en egen ekonomisk modell?  Jag avser då inte branschen för SEO – snarare aktörer som erbjuder att länka till din sida mot ersättning i syfte att öka nätnärvaron. Att aktörens sida når högre upp i söktjänsterna.

Ett exempel skulle kunna vara om Aftonbladet som en av de mest välbesökta svenska webbplatserna mot ersättning skulle länka till företagswebbplatser.  Om de länkar till din webbplats indexeras denna bättre mot exempelvis Google och din webbplats hamnar högre. Det har ett värde att Aftonbladet gör så och det vore inte konstigt om de tog betalt för denna tjänst (OBS!! Aftonbladet är ett fiktivt exempel).

Detta handlar inte om att en människa ser en annons och klickar – så det är inte en del av traditionell attention economy. Det handlar inte om att en människa klickar på en länk eller omdirigeras till en annan sajt – så det är inte en fråga om trafikstyrning. Detta handlar om hur informationsekologin är strukturerad och hur söktjänsternas spindlar arbetar och hur söktjänsterna algoritmer är strukturerade.

Häromdagen fick jag nedanstående meddelande på Linked In:

We’re Hiring Blog Posters – Get Paid Immediately

We’re looking for some people that are interested in working from their home on a part or full-time basis. If you want to earn $100, $200 or even up to $500 a day, and you don’t mind writing some short opinions up, this is the perfect opportunity for you!

We work with hundreds of companies such as 20th Century Fox, Paramount Entertainment, Ford Motor Company, Google and more! We recruit people to fill 1000s of jobs for companies like this every year.

Many of these jobs are simple online writing tasks, such as blogging about a movie that you recently saw, commenting on what your opinion is of a certain kind of car, proof reading simple documents and more!

Sincerely,
Angie Ludlum

Detta är ett exempel på vad jag avser. Köpta omnämnanden i syfte att öka rankningen hos söktjänster och därmed en ökad synlighet. Det är mindre intressant vad som skrivs, innebörd eller kvalité. Det centrala är företaget nämns och att det skapas en indexering eller länk till företaget eller dess produkter. Varan är ett omnämnande och ersättningen är pengar.

Det skulle vara intressant att veta om de större aktörerna exempelvis Aftonbladet, Expressen, de med höga besöksantal säljer tjänsten; vi länkar till dig. Detta skulle ju vara en alternativ intäktskälla till mer traditionell uppmärksamhetsbaserade modeller (annonser/banners).

Är det någon av er som vet vad detta fenomen kallas eller som känner till exempel på detta får ni gärna maila mig peder@glykol.com

Vänligen

Peder Söderlind