Lärorikt Nikke!

Det var länge sedan jag fann något så lärorikt och underhållande som att följa Nikke Lindqvist blogg och arbete med journalisten Johan Ripås dokumentär om Google som sänds ikväll på SvT. Är du inte bekant med Kanin kokning, googlestädning eller pyramiddrivning vill jag varm rekommendera läsning av detta. Hoppas Nikke skapar någon form av sammanfattning av projektet (klart han gör värdet är stort). Och hej Tina varmt lycka till med städning.

Som ni vet så har jag under många år arbetat med frågor om informationssökning men jag har inte riktigt tyckt att detta med SEO / sökmotoroptimering låter särskilt intressant eller kul. Jag förstår sammanhanget och att hur viktigt det är att bli funnen men jag har tyckt att det varit lite teknokratiskt. Well….nu är jag såld!

De senaste månaderna har jag jobbat med en text om ekonomiska modeller ”på nätet”, ett arbete som på något sätt är en fortsättning av den analys och bok som kom 2004 Sexindustrin på nätet – aktörer, innehåll, relationer och ekonomiska flöden och som kan sägas handla om trafikstyrning och hur detta genererar pengar till olika parter.

Skriver nu om uppmärksamhetsbaserade ekonomier, deltagandebaserade etc etc. Och nu sammanfaller mina intressen på en skönt sätt. Jag har ett behov av att närmare undersöka och skriva om ”hittbarhets-ekonomier”. Ordet ligger inte så skönt i munnen och vi får hitta ett annat. Peter Morville som är informationsarkitekt talar om findability, snacka om ett ord som dansar sig fram (når nästan upp till samma höjder som  la cucaracha som är ett ord jag kan okynnessäga bara för att det känns mysigt i kroppen).

Peter Morville gjorde en intervju med mig för många år sedan som blev min ingång till att förstå kraften i bloggosfären. Morville är väl etablerad och artikeln gav stor gensvar i USA men även i andra länder inte minst Japan.

Jag vill alltså inte skriva om SEO i sak utan kontextuellt om ”handel med hjälp att förbättra sökresultat”. Inte om SEO experter som lägger upp strategier för sina kunder och agerar utifrån dem. Inte om ”hur man gör”. Snarare om behovet av att hittas, värdet av att synas och hur affärsmodeller runt dessa behov och värden ser ut. Det finns flera skäl att urskilja detta från trafikstyrning och uppmärksamhetsbaserade modeller.

Nu – handledning med kunskapstörstande studenter i ämnet medieteknik vid Södertörns Högskola. Solen lyser och livet leker.

P

6 reaktion på “Lärorikt Nikke!

  1. Hi just stumbled upon your website from Bing after I entered in, ”Lärorikt Nikke! | Informationskompetens” or perhaps something similar (can’t quite remember exactly). In any case, I’m delighted I found it simply because your content is exactly what I’m looking for (writing a college paper) and I hope you don’t mind if I collect some information from here and I will of course credit you as the source. Thank you so much.

  2. You are my intake , I own few web logs and very sporadically run out from to brand.I conceive this internet site holds some real good info for everyone. ”A sense of share is not a bad moral compass.” by Colin.

  3. I’m no longer certain where you are getting your information, however good topic. I must spend a while finding out much more or figuring out more. Thank you for wonderful info I was on the lookout for this info for my mission.

  4. you are really a good webmaster. The web site loading velocity is amazing. It seems that you are doing any distinctive trick. Also, The contents are masterpiece. you’ve performed a wonderful activity in this subject!

  5. Awesome post. I’m a regular visitor of your site and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I’ll be a frequent visitor for a really long time.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>