Lärorikt Nikke!

Det var länge sedan jag fann något så lärorikt och underhållande som att följa Nikke Lindqvist blogg och arbete med journalisten Johan Ripås dokumentär om Google som sänds ikväll på SvT. Är du inte bekant med Kanin kokning, googlestädning eller pyramiddrivning vill jag varm rekommendera läsning av detta. Hoppas Nikke skapar någon form av sammanfattning av projektet (klart han gör värdet är stort). Och hej Tina varmt lycka till med städning.

Som ni vet så har jag under många år arbetat med frågor om informationssökning men jag har inte riktigt tyckt att detta med SEO / sökmotoroptimering låter särskilt intressant eller kul. Jag förstår sammanhanget och att hur viktigt det är att bli funnen men jag har tyckt att det varit lite teknokratiskt. Well….nu är jag såld!

De senaste månaderna har jag jobbat med en text om ekonomiska modeller ”på nätet”, ett arbete som på något sätt är en fortsättning av den analys och bok som kom 2004 Sexindustrin på nätet – aktörer, innehåll, relationer och ekonomiska flöden och som kan sägas handla om trafikstyrning och hur detta genererar pengar till olika parter.

Skriver nu om uppmärksamhetsbaserade ekonomier, deltagandebaserade etc etc. Och nu sammanfaller mina intressen på en skönt sätt. Jag har ett behov av att närmare undersöka och skriva om ”hittbarhets-ekonomier”. Ordet ligger inte så skönt i munnen och vi får hitta ett annat. Peter Morville som är informationsarkitekt talar om findability, snacka om ett ord som dansar sig fram (når nästan upp till samma höjder som  la cucaracha som är ett ord jag kan okynnessäga bara för att det känns mysigt i kroppen).

Peter Morville gjorde en intervju med mig för många år sedan som blev min ingång till att förstå kraften i bloggosfären. Morville är väl etablerad och artikeln gav stor gensvar i USA men även i andra länder inte minst Japan.

Jag vill alltså inte skriva om SEO i sak utan kontextuellt om ”handel med hjälp att förbättra sökresultat”. Inte om SEO experter som lägger upp strategier för sina kunder och agerar utifrån dem. Inte om ”hur man gör”. Snarare om behovet av att hittas, värdet av att synas och hur affärsmodeller runt dessa behov och värden ser ut. Det finns flera skäl att urskilja detta från trafikstyrning och uppmärksamhetsbaserade modeller.

Nu – handledning med kunskapstörstande studenter i ämnet medieteknik vid Södertörns Högskola. Solen lyser och livet leker.

P

39 reaktion på “Lärorikt Nikke!

 1. Hi just stumbled upon your website from Bing after I entered in, ”Lärorikt Nikke! | Informationskompetens” or perhaps something similar (can’t quite remember exactly). In any case, I’m delighted I found it simply because your content is exactly what I’m looking for (writing a college paper) and I hope you don’t mind if I collect some information from here and I will of course credit you as the source. Thank you so much.

 2. You are my intake , I own few web logs and very sporadically run out from to brand.I conceive this internet site holds some real good info for everyone. ”A sense of share is not a bad moral compass.” by Colin.

 3. I’m no longer certain where you are getting your information, however good topic. I must spend a while finding out much more or figuring out more. Thank you for wonderful info I was on the lookout for this info for my mission.

 4. you are really a good webmaster. The web site loading velocity is amazing. It seems that you are doing any distinctive trick. Also, The contents are masterpiece. you’ve performed a wonderful activity in this subject!

 5. Awesome post. I’m a regular visitor of your site and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I’ll be a frequent visitor for a really long time.

 6. Good ¡V I should certainly pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all the tabs as well as related info ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, web site theme . a tones way for your customer to communicate. Excellent task..

 7. I have been exploring for a little for any high quality articles or weblog posts on this sort of house . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this site. Studying this information So i’m glad to exhibit that I have an incredibly good uncanny feeling I found out just what I needed. I such a lot without a doubt will make certain to don’t forget this site and provides it a glance on a continuing basis.

 8. You can definitely see your skills within the work you write. The arena hopes for even more passionate writers like you who aren’t afraid to mention how they believe. At all times follow your heart.

 9. Thank you for another fantastic post. Where else may anyone get that kind of information in such an ideal means of writing? I have a presentation next week, and I’m on the search for such information.

 10. Thank you, I have recently been searching for info about this subject for ages and yours is the best I have found out till now. But, what concerning the conclusion? Are you certain concerning the source?

 11. Thanks for every other informative site. Where else could I get that kind of information written in such an ideal way? I’ve a challenge that I am just now running on, and I’ve been at the look out for such information.

 12. Thanks for any other informative site. Where else could I get that kind of info written in such an ideal way? I have a mission that I’m just now operating on, and I have been at the look out for such info.

 13. Thank you for sharing superb informations. Your web-site is so cool. I am impressed by the details that you have on this website. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found simply the information I already searched all over the place and simply could not come across. What a great web-site.

 14. I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this web site. I am hoping the same high-grade web site post from you in the upcoming as well. Actually your creative writing skills has inspired me to get my own web site now. Really the blogging is spreading its wings fast. Your write up is a good example of it.

 15. Thanks for some other informative blog. The place else could I am getting that kind of information written in such a perfect approach? I’ve a undertaking that I am just now working on, and I’ve been on the look out for such information.

 16. Thank you for some other informative site. The place else may just I am getting that kind of info written in such a perfect method? I’ve a venture that I’m just now working on, and I’ve been at the look out for such info.

 17. Thank you for another wonderful article. The place else may anyone get that kind of information in such a perfect method of writing? I have a presentation next week, and I am at the search for such information.

 18. Hiya, I am really glad I have found this information. Today bloggers publish only about gossips and internet and this is actually annoying. A good web site with interesting content, that’s what I need. Thanks for keeping this web site, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Can not find it.

 19. You really make it appear really easy with your presentation but I in finding this topic to be really one thing which I believe I’d never understand. It sort of feels too complex and very extensive for me. I’m taking a look ahead for your subsequent submit, I’ll attempt to get the dangle of it!

 20. You really make it appear really easy together with your presentation but I in finding this matter to be really something that I feel I’d by no means understand. It seems too complex and very huge for me. I am taking a look forward in your next publish, I’ll try to get the dangle of it!

 21. you are in reality a excellent webmaster. The web site loading pace is amazing. It kind of feels that you’re doing any unique trick. Moreover, The contents are masterpiece. you’ve done a magnificent task in this subject!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>