Källkritiken och data

För 20 år sedan uppmanade Tim Berners-Lee oss att lägga upp våra dokument och skapa länkar mellan dem. Han mekade ihop ett protokoll för att det skulle satte upp regler som lade grunden för utvecklingen av world wide web. Det var nog svårt att förutse vilken makalös resa vi haft sedan dess.  Vid en TED-föreläsning 2009 uppmanar Tim Berners-Lee oss att lägga upp vår data och skapa möjlighet att länka till den.


Det är en hissnande tanke att han än en gång skulle pricka rätt och det är svårt att idag förutse vilka effekter det kommer att få. Samtidigt är det detta vi nu börjar se tecken på. Det bubblar om öppen data. Jag vill påstå att internetutvecklingen har inneburit en helt ny källsituation och utmaningarna för källkritiken har varit stora.

Det är hög tid att börja fundera runt vad en stor mängd data och sammankopplat data innebär för källkritiken. Vilka metoder måste vi utveckla för att källkritisk kunna möta de alster som möjliggörs av stora mängder sammankopplad data?

Vissa yrkesgrupper kommer att av nöd behöva vara skickligare än oss vanliga nätanvändare. En sådan grupp är journalistiker. När en myndighet presenterar tillgänglighet till sina data behövs dessa ifrågasättas. Varför tillgängliggörs de? Vad tillgängliggörs inte? Vilken är datakvalitén? Vilken data tillgängliggörs inte? När marknaden tillgängliggörs data – vilka bakomliggande syften finns då? osv osv.

Men var skulle då en skillnad ligga? Källa som källa?!! Jag tänker mig att om vi till fullo lyckas släppa begreppet dokument (vilket ligger i sakens natur) och snarare ser på tillvaron som flöden behöver vi resonera om de traditionella synsätten inom källkritiken. Källkritiken har sitt ursprung i historieforskningen och historien är som bekant allt som skett fram till nuet. Källkritiken är en metod i historikerns (och i dag allas) arbete att förstå det som varit. Källan står alltså i relation till dåtid. Dokumentet (i bred bemärkelse) är mycket central inom källkritiken. Om vi omfamnar flödessynsättet på data och information ligger det en utmaning för källkritiken som i än mer utsträckning blir en metod för att förstå nuet.

Har ni förresten sett Andreas Krohns ambition att skapa en katalog över svenska APIer? Målet beskrivs som att göra svenska APIer lätta att hitta och att det i sin tur ska få fler utvecklare att börja använda APIer för att skapa nya tjänster. Ett projekt väl värt att följa och hjälpa till med.

8 reaktion på “Källkritiken och data

  1. Please forgive my English.I want to express my respect for your generosity for women who really need help on this one topic. Your special dedication to getting the message around came to be really helpful and have regularly made others like me to arrive at their ambitions. Your own warm and helpful tips and hints indicates a great deal a person like me and further more to my office colleagues. Best wishes; from each one of us.

  2. Sorry, I not speak good english.Great ¡V I should definitely pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all the tabs and related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, website theme . a tones way for your customer to communicate. Excellent task..

  3. Please forgive my English.I would like to express my thanks to the writer just for rescuing me from such a difficulty. After surfing throughout the internet and obtaining proposals which were not pleasant, I believed my entire life was well over. Living without the solutions to the difficulties you’ve fixed through your write-up is a critical case, and those which might have in a wrong way damaged my entire career if I hadn’t noticed your site. Your main talents and kindness in taking care of the whole thing was very useful. I’m not sure what I would’ve done if I had not encountered such a stuff like this. I can now look forward to my future. Thanks for your time very much for the specialized and amazing guide. I will not hesitate to propose the sites to any individual who will need counseling about this situation.

  4. Sorry for my bad English.Thanks for another informative site. The place else could I get that type of info written in such an ideal way? I have a mission that I am just now running on, and I have been at the glance out for such information.

  5. My spouse and i felt now excited Louis managed to round up his analysis through the entire precious recommendations he was given out of your web page. It is now and again perplexing to simply choose to be offering helpful hints that many others might have been trying to sell. And now we understand we have got the website owner to appreciate for that. The specific explanations you’ve made, the easy blog menu, the friendships your site help to engender – it’s got mostly fabulous, and it’s really aiding our son in addition to our family know that this topic is fun, and that’s exceptionally fundamental. Thanks for everything!

  6. Good – I should definitely pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all tabs as well as related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, website theme . a tones way for your client to communicate. Excellent task.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>