Hjärt och lungräddning och tankar om informationskompetens

Har nyligen avslutat en kurs i hjärt och lungräddning, senaste tillfället jag gick en sådan var för 15 år sedan, mycket har hänt.

Två saker slog mig, dels hur mycket kunskap som förloras över tid om man inte övar, repeterar, upprepar. Men också vilket behov det finns av att uppdatera sina kunskaper, att hålla dem levande då kunskaper om hur saker ska ske förändras över tid, nya rön, nya erfarenheter förändrar det som var en sanning.

Det talas ofta om att lärandet idag ska bort från att mata in kunskap utifrån listor, tabeller, glosor till att lära för att kunna lära sig. Att bära förmågan att kunna finna information och kunskap när man behöver den snarare än att kunna rabbla floder, orter eller latinska namn på växter.

Informationskompetens kan vara en fråga om liv och död, att förstå trafikskyltar räddar liv, att kunna hjärt och lungräddning räddar liv. Det som är svårt är att i förväg veta vilken kunskap som är nödvändig att ha och vilken som går att hämta in vid behov.

Någonstans krävs en grundläggande informationskompetens för att fungera i samhället, vad som bör ingå i den är det som är det svåra.

2 reaktion på “Hjärt och lungräddning och tankar om informationskompetens

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>