Tekniken och människans förändrade villkor

Föreläste vid Stockholms Universitet idag om teknik och vad som sker när en ny teknik når ut och får genomslag. Det är lustigt och slående att det är i år som jag är dubbelt så gammal som de som börjar en högskola. Har under en längre tid känt utmaningen i att förklara det som tidigare varit (historia) i förhållande till nuet och vad som är på ingång. Det är enkelt att tala om kommande tekniker, teknologier och fenomen men det är svårt att tala om den historia som utgör förutsättningarna för dagens teknik.

Genomsnitts studenten och århöraren är född 1989. Det vill säga samma år som Berlinmuren föll och Nintendo Gameboy lanserades. Båda dessa händelser har sin inverkan på denna generations uppväxt. De var 6 år när Internet fick sitt egentliga genombrott och de är vana mobiltelefonanvändare. De är uppväxta i en uppkopplad miljö. Jag å min sida hann uppleva en tid då telefonen var en maskin och radion en annan. Telefonnumren var tryckta på tunt papper och i alfabetisk ordning. TV;n var tjock och hade två kanaler. Idag var dagen då jag kunde berätta om en svunnen tid. Min ambition var dock att nå fram till nutid och en rad tekniker, tjänster och fenomen som på något sätt ramar in den tid vi lever i.

Senare i veckan skall studenterna analysera en teknik eller ett fenomen och resonera runt inverkan på hur vi kommunicerar med varandra. Jag skall försöka etsa fast den här dagen och stunden i minnet och återgå till föreläsningsunderlaget om ytterligare 20 år. När dessa studenter är 40 år och några av dem företagledare, forskare etc. Jag är 60 år och min dotter är 20. Det skall bli hysteriskt roligt – hoppas man får ha hälsan och uppleva detta.

Matlagningsmässigt snurrar mina tankar mycket runt brysselkål dessa dagar. Är inte van att använda det i matlagning och skall fokusera på dem ett tag – de lär vara nyttiga. De ser kul ut och det räcker för min nyfikenhet.

P

24 reaktion på “Tekniken och människans förändrade villkor

  1. I in addition to my friends were found to be looking through the excellent tips from your web page and instantly I had a terrible suspicion I never expressed respect to the website owner for those techniques. All the guys had been totally glad to learn them and have unquestionably been loving them. Thank you for truly being very kind and for settling on some good things most people are really desperate to understand about. Our own sincere regret for not expressing gratitude to you sooner.

  2. I in addition to my guys came looking at the great key points on your web page and before long got an awful suspicion I never expressed respect to the blog owner for them. Most of the people appeared to be as a result very interested to read through all of them and now have actually been tapping into these things. I appreciate you for genuinely so accommodating and for utilizing this kind of incredible issues millions of individuals are really eager to understand about. My very own sincere regret for not expressing gratitude to earlier.

  3. My wife and i were really happy when Chris managed to do his survey because of the precious recommendations he received out of your weblog. It is now and again perplexing to simply choose to be giving out facts which usually others have been making money from. We really acknowledge we now have you to appreciate for that. The illustrations you have made, the simple site navigation, the relationships your site give support to create – it’s got many overwhelming, and it is letting our son in addition to the family recognize that the topic is interesting, which is certainly particularly essential. Many thanks for everything!

  4. Great goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just too wonderful. I really like what you’ve acquired here, certainly like what you are saying and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it sensible. I can not wait to read much more from you. This is really a terrific web site.

  5. Thank you for sharing superb informations. Your web site is so cool. I’m impressed by the details that you’ve on this site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found simply the info I already searched all over the place and simply couldn’t come across. What an ideal website.

  6. of course like your website but you have to take a look at the spelling on quite a few of your posts. Several of them are rife with spelling issues and I to find it very troublesome to tell the truth however I’ll definitely come back again.

  7. Simply wanna input on few general things, The website layout is perfect, the content material is rattling great. ”Believe those who are seeking the truth. Doubt those who find it.” by Andre Gide.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>