Icke kopierbara intangibles

Det engelska begreppet intangible är främst använt inom ekonomi och avser saker som vi kan erkänna existera och vara av vikt men som är svåra att mäta. De motsvarande begrepp som kommer närmast på svenska borde vara ogripbar eller svårgripar variabler. I ekonomiska sammanhang kan det handla om saker som påverkar ekonomier eller affärsmodeller men som är svåra att mäta. Personalens moral är avgörande för produktiviteten men svår att kvantifiera. Företagets anseende eller produktens rykte är även saker som vi med lätthet kan acceptera har en påverkar på de ekonomiska aspekterna. Graden av byråkrati eller om något är estetiskt tilltalande är andra exempel.

Kevin Kelly är pionjär i nätsammanhang, grundare till tidsskriften Wired och en ständig producent av pigga analyser av samhälle och IT-utveckling. Han menar att Internet går att jämföra med en kopieringsmaskin och jag uppfattar hans enkla fråga; ” Well, what can’t be copied?”, som central. Kelly beskriver hur en rad saker ”på nätet” inte kan kopieras. Förtroende är en sak som inte kan kopieras, snabbhet en annan, autenticitet en tredje. Slutsatsen är att den som skapar en tjänst måste skapa, addera, icke kopierbara ”intangibles” för att kunna konkurrera på en global marknad.

Nätet är detaljernas kungarike. De olika känslor design ger (vilket är just en intangible) kan vara avgörande för framgång eller undergång. Om Google flyttar de sponsrade länkarna två pixlar till vänster ökar eller minskar antalet klick och i pengar kan det röra sig om miljontals kronor. Att ändra bakgrundfärg på de sponsrade länkarna är ett stort beslut. För mig är detta viktiga frågor då jag arbetar inom området informationssökning och informationskompetens. Det är viktigt med frågor om hur vår digitala skugga hanteras. Hur beteendedata sparas, delas, säljs och så vidare. Det utgör själva den ekonomiska modell som söktjänsterna byggs upp runt.

Kan det vara så att HUR organisationer hanterar datat som sina användare håller på att bli en viktig ”icke kopierbar intangible”? Den ena företagets hantering uppfattas som korrekt medan det andra företagets hantering uppfattas som sämre. Allt annat är likvärdigt. Vilken väljer du att använda? Är det möjligt att radera mitt konto på en tjänst och i samband med det all metadata om mig)? Eller vilken utsträckning har jag makt över mina texter, bilder, videos i systemet? Kan jag påverka data om mig som andra producerar? Etc etc.

Förhållande mellan design, organisation, personlig data, beteendedata och den personliga integriteten är ett förhållandevis väl beforskat område men jag upplever även att det är ett av de områden som det ”just nu” är tillåtet främst utgå från känsla och tyckande; ”Jag tror inte någon kommer att använda tjänst X för de värnar om sin personliga integritet”. Eller det motsatta; ”folk bryr sig inte längre om hur datat om dem hanteras – de gör vad som helst på nätet”.

Att gällande dessa frågor utgå från känsla och tyckande är riskabelt ur affärshänseende eftersom användarnas uppfattning om hur företaget/organisationen hanterar datat om dem skulle kunna vara DEN icke kopierbar intangible som avgör framgång eller undergång för en IT-tjänst.

18 reaktion på “Icke kopierbara intangibles

  1. I have read several good stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting. I wonder how so much attempt you set to make the sort of fantastic informative website.

  2. Wonderful beat ! I would like to apprentice while you amend your website, how can i subscribe for a blog site? The account aided me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided bright clear idea

  3. I have recently started a site, the info you offer on this website has helped me greatly. Thanks for all of your time & work. ”Patriotism is often an arbitrary veneration of real estate above principles.” by George Jean Nathan.

  4. Thank you a lot for giving everyone an extremely special opportunity to read from this website. It’s usually so good and jam-packed with fun for me and my office fellow workers to visit your site a minimum of 3 times weekly to read the newest items you have got. And of course, we are actually astounded with all the astonishing ideas served by you. Some 1 ideas in this article are without a doubt the most efficient I have had.

  5. Very interesting details you have remarked, appreciate it for posting . ”Strength does not come from physical capacity. It comes from an indomitable will.” by Mohandas Karamchand Gandhi.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>