Digitala affischer

Ett stort fokus inom området informationskompetens ligger på förmågan hitta och bedöma källor på nätet. Men det blir allt svårare att avgöra vad som är nätet och vad som inte är nätet. Vad är uppkopplat och vad är inte uppkopplat?

Jag har upplevt att i Stockholm, där jag bor, har fram till nu digitala affischer inte riktigt använts i stor skala. Det har varit något som jag reagerat på vid besök i större städer, tex London hur digitala affischer länge använts. Men sista året har de fått sin inträde i den offentliga miljön i Stockholm.

Den digitala affischen är inte bara en fråga om teknikutveckling där det är möjligt att sätta en display någonstans. Inomhus i allt från sjukhus till klädaffär eller utomhus, gärna i tunnelbana eller som vägskylt. Det har växt fram en industri runt digitala affischer och möjlighet till olika former av infrastrukturer. Målet är självklart en så effektiv kommunikation som möjligt.

Utvecklingen skapar inte enbart möjlighet att på ett kostnadseffektivt sätt presentera budskap. Utvecklingen pekar mot att biometrisk igenkänning av ”kunder”, ”passerande” är här. Tekniken samlar in information om sin omgivningen; hur många människor som rör sig runt affischen och hur de rör sig. På olika sätt kan tekniken avgöra olika saker om människan. Mest kontroversiellt är teknik som skapa möjlighet att avgöra ålder, kön, etnicitet på de som passerar affischen. Branschen har en god uppfattning om att detta kan uppfattas som integritetskränkande och arbetar med att utveckla standarder och koder för hur tekniken bör användas.

Gränslandet mellan en affisch och en enhet för att utföra tjänster vid blir allt tunnare. Du kan i allt högre utsträckning interagera med affischen genom att klicka på dess pekskärm och beställa något eller fördjupa dig. Integrationen med kringliggande teknologier går med en rasande takt. Många butiker använder olika former av RFID system som kan interagera med affischsystemet och de flesta av oss har smarta telefoner. Din telefon har i sin tur gps;en aktiverad och du nyttjar bland annat Facebook i den. Ett eldorado för skräddarsydda budskap.

Ni som följt bloggen och oss ett tag känner till att vi har en förhållandevis bred uppfattning om informationskompetens (en uppfattning som vi inte på något sätt är ensamma om eller som är särskilt kontroversiell). Den grundläggande uppfattningen är att medialandskapet och mängden information har förändrats i sådan omfattning att nya kunskaper och kompetenser krävs). Förändringen påverkar alla aspekter av livet och av samhället.

Kort sagt; informationskompetens berör i hög utsträckning även det offentliga rummet och hur vi rör oss i det offentliga rummet.

19 reaktion på “Digitala affischer

  1. I’ve been browsing on-line greater than 3 hours nowadays, but I never discovered any fascinating article like yours. It is pretty worth sufficient for me. Personally, if all website owners and bloggers made good content as you probably did, the internet will probably be a lot more helpful than ever before. ”A winner never whines.” by Paul Brown.

  2. I like what you guys are up also. Such clever work and reporting! Carry on the excellent works guys I’ve incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my website :).

    • Try to make the guest blog as magnificent as possible by promoting and dropping links. There sure must be some kind of really addictive quality about this blog because I can’t go for more than a day or two without reading it. You really should create a lot more new content, I am certain a lot of people depend on your blog to find the latest insider news for this field. I seriously appreciate individuals that do what you are doing! For full disclosure, I should say that I used to work in this field. How can you be able to stay up to date with current data when the business is constantly changing?

  3. Nice read, I just passed this onto a colleague who was doing some research on that. And he actually bought me lunch since I found it for him smile Therefore let me rephrase that: Thank you for lunch! ”A human being has a natural desire to have more of a good thing than he needs.” by Mark Twain.

  4. My spouse and i felt really thrilled Peter managed to complete his investigations while using the precious recommendations he made while using the web page. It is now and again perplexing just to continually be giving out methods which often other folks might have been trying to sell. And we all do know we’ve got the blog owner to appreciate for that. The specific illustrations you have made, the simple blog menu, the friendships you can help to engender – it’s all wonderful, and it is making our son in addition to our family consider that this content is excellent, which is particularly essential. Many thanks for the whole thing!

  5. I do trust all of the ideas you’ve presented in your post. They are really convincing and will certainly work. Still, the posts are very short for newbies. May you please extend them a bit from next time? Thank you for the post.

  6. obviously like your web site but you have to take a look at the spelling on several of your posts. Many of them are rife with spelling issues and I to find it very bothersome to inform the reality nevertheless I will certainly come back again.

  7. Thanks for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do a little research on this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more from this post. I am very glad to see such fantastic information being shared freely out there.

  8. Excellent goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just too excellent. I really like what you’ve acquired here, really like what you are stating and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it wise. I can’t wait to read much more from you. This is really a great web site.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>