Efemär Artefakt (eng: Ephemeral Artefacts)

Ett sandslott är förgängligt. Vi räknar med att det endast överlever till nästa högvatten eller nästa regnskur. Det är en central del av urtrycksformen att den endast kommer att existera under en mycket kort period. En isskulptur bär liknande egenskaper – kanske han denna något längre levnad. Fram till dessa att årstiden ändras. Detta är exempel på efemära artefakt.

Begreppet tar sin utgångpunkt i att något är kortlivat; en ökenväxt som gror vid regn, växer upp, sätter frö på mycket kort tid. En flod som endast uppstår en kort tid under regnperioden. Lycka är ofta beskrivet som efemär (rätt eller fel).

En bok, en dagstidning, en runskrift, twitter, sms, chat är alla olika informationsteknologier. Vi använder dem med lätthet på olika sätt. Och det är ganska självklart att vi inte kan analysera den ena kommunikationsformen med samma verktyg som den andra.

Webbsidor är allt mer dynamiska. Det vill säga att data från en eller flera källor hämtas upp ur en databas när användaren besöker sidan och interagerar med den. Data om dig som användare interagera även i allt högre utsträckning med tekniklösningen och påverkar vad som visas. Är det möjligt att påstå att den information som presenteras är efemär?

Jag tycker detta är intressant ur många aspekter inte minst avseende källkritik och uppfattning om vad en källa eller ett dokument är för något. Ett sandslott exempelvis bär mängder av information men vi har liten möjlighet att luta oss mot sandslottet som källa. Vi behöver verktyg att dokumentera källan med, exempelvis en kamera. Fotot som tas utgör ett dokument och en källa.

Jag upplever att detta intimt hänger samman med informationssökning. Det är när informationen och kommunikationen efterfrågas som den skapas. Och när du väl besökt en ”webbaserad informationsartefakt” existerar den inte längre. Då kan inte återvända till den. Den är efemär.

Varför inte bara använda något av orden flyktig, ändlig, obeständig, kortvarig, kortlivad, tillfällig? Jag har lockats av när man inom konsten använder det engelska begreppet Ephemeral  Artefacts. Det ligger i konstformens natur att objektet, artefakten skall upplösas inom kort. Det ligger ett värde i att den inte är beständig. Att sandslottet finns idag men inte i morgon. Det i sin tur får mig att tänka på hinduiska och buddhistiska ritualer sk Mandala – komplexa ”målningar” i sand. Här ligger fokus just på att, oavsett hur komplex artefakten är kommer vinden att ta den. Det efemära är centralt.

Jag tar tacksamt emot reflektioner, tankar och resonemang om ovanstående. Här på bloggen eller på peder@glykol.com

50 reaktion på “Efemär Artefakt (eng: Ephemeral Artefacts)

 1. You could definitely see your expertise in the work you write. The sector hopes for even more passionate writers such as you who are not afraid to mention how they believe. At all times go after your heart. ”If you feel yourself falling, let go and glide.” by Steffen Francisco.

 2. I have been browsing online for over 4 hours today, but I haven’t found any interesting article like yours. In my opinion, if all site owners and bloggers make good articles like what you have done, the web will be a lot more useful than ever before.

 3. I’m really loving the theme/design of your site. Do you ever run into any browser compatibility issues? A few of my blog readers have complained about my blog not working correctly in Explorer but looks great in Firefox. Do you have any solutions to help fix this issue?

 4. I am really loving the theme/design of your website. Do you ever run into any web browser compatibility issues? A handful of my blog audience have complained about my site not working correctly in Explorer but looks great in Safari. Do you have any tips to help fix this problem?

 5. Thanks for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more clear from this post. I am very glad to see such wonderful information being shared freely out there.

 6. I would like to thank you for the efforts you have put in writing this web site. I am hoping the same high-grade web site post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing skills has inspired me to get my own web site now. Actually the blogging is spreading its wings fast. Your write up is a good example of it.

 7. Thanks, I’ve just been looking for information about this subject for ages and yours is the greatest I’ve came upon so far. However, what in regards to the bottom line? Are you certain in regards to the supply?

 8. I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this web site. I’m hoping the same high-grade web site post from you in the upcoming also. In fact your creative writing skills has encouraged me to get my own web site now. Actually the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a good example of it.

 9. Great ¡V I should certainly pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all the tabs as well as related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, website theme . a tones way for your customer to communicate. Excellent task..

 10. Thank you, I’ve recently been looking for info approximately this topic for a long time and yours is the best I’ve found out till now. But, what in regards to the conclusion? Are you sure in regards to the supply?

 11. I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this website. I am hoping the same high-grade website post from you in the upcoming also. In fact your creative writing skills has inspired me to get my own website now. Actually the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a good example of it.

 12. F*ckin’ awesome things here. I’m very satisfied to look your article. Thank you so much and i am taking a look ahead to contact you. Will you kindly drop me a e-mail?

 13. Good site! I really love how it is simple on my eyes and the data are well written. I’m wondering how I might be notified when a new post has been made. I have subscribed to your feed which must do the trick! Have a nice day!

 14. Thank you for some other excellent post. Where else could anybody get that type of information in such an ideal method of writing? I have a presentation subsequent week, and I’m on the look for such information.

 15. hi!,I love your writing so much! share we keep in touch more approximately your post on AOL? I require an expert on this space to solve my problem. Maybe that’s you! Having a look forward to peer you.

 16. I do believe all of the concepts you have offered in your post. They’re really convincing and will certainly work. Still, the posts are too quick for newbies. May just you please prolong them a bit from next time? Thank you for the post.

 17. Thanks for every other informative blog. Where else may just I am getting that kind of info written in such a perfect way? I have a undertaking that I’m simply now working on, and I have been on the look out for such info.

 18. Good website! I really love how it is easy on my eyes and the data are well written. I’m wondering how I might be notified whenever a new post has been made. I have subscribed to your RSS which must do the trick! Have a great day!

 19. whoah this weblog is excellent i like reading your posts. Keep up the good paintings! You already know, lots of persons are searching around for this information, you could help them greatly.

 20. Good ¡V I should certainly pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all the tabs as well as related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, site theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task..

 21. Hey, you used to write fantastic, but the last few posts have been kinda boring¡K I miss your tremendous writings. Past few posts are just a little out of track! come on!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>