Ekonomiska modeller, barn och Internet

Jag har precis publicerat en kort text för en studentgrupp som jag arbetar med. Den handlar om de grundläggande affärsmodellerna för tjänster på nätet som riktar sig mot barn. År 2004 skrev jag en bok tillsammans med professor Sven-Axel Månsson som heter Sexindustrin på nätet – aktörer, innehåll, relationer och ekonomiska flöden. Det var väldigt fruktsamt att titta krasst på de ekonomiska konstruktionerna i en första vända och först därefter resonera om effekter, påverkan, möjligheter och problem.

De senaste åren har jag varit involverad i en rad projekt som handlar om barn och Internet och mött många personer som arbetar med barn; lärare, rektorer, föräldrar, BUP-personal mm. Jag har påstått att många förklaringar till varför olika tjänster och fenomen existerar på nätet ligger i företagens affärsmodeller och betalmodeller. Men jag kan inte hitta någon lämplig text att tipsa dem om. Alltså skriver jag en.

Alla under 18 år är ett barn men det är stor skillnad mellan en treåring och en sextonåring. Det är även stor skillnad mellan en tioåring och en trettonåring. Det är faktiskt stor skillnad mellan en åttaåring och en annan åttaåring. Vårt första möte med Internet sker i tre-årsåldern och att vara uppkopplad är idag en del av de flesta barns uppväxt (Sverige).

Vissa av de tjänster och fenomen som jag beskriver rör kanske främst mindre barn medan andra rör större barn. Många grundäggande ekonomiska modeller genomsyrar det mesta som sker på nätet. Framförallt så tränger betalmodellerna långt in i leken och det är i leken som saker kostar.

Självklart är jag påverkad av tongivande och i mångt och mycket populariserade modeller och böckerna om nätekonomier ”The Long Tail”, ”Free”, uppmärksamhetsbaserade modeller, förväntningsbaserade ekonomier etc men jag tycker ändå att det finns mycket just inom området ekonomiska modeller, nätet, barn och tjänster att reda ut och beskriva.

Har ni tankar eller reflektioner inom området tar jag gärna emot dem. peder@glykol.com

Trevlig helg

Peder

11 reaktion på “Ekonomiska modeller, barn och Internet

  1. excellent points altogether, you simply won a brand new reader. What would you suggest in regards to your publish that you made a few days in the past? Any sure?

  2. You could certainly see your expertise within the paintings you write. The sector hopes for even more passionate writers such as you who aren’t afraid to mention how they believe. Always go after your heart. ”The only way most people recognize their limits is by trespassing on them.” by Tom Morris.

  3. I’ll immediately seize your rss feed as I can’t in finding your e-mail subscription link or e-newsletter service. Do you have any? Please let me recognize in order that I may subscribe. Thanks.

  4. I enjoy you because of all your effort on this site. Kim really loves setting aside time for research and it is easy to see why. All of us notice all concerning the powerful medium you present sensible tricks on your blog and therefore invigorate participation from other individuals on that issue plus our favorite daughter is actually understanding a great deal. Take pleasure in the rest of the new year. You’re the one performing a splendid job.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>