Fredagsföreläsning för lärarprogrammet

Skall hålla en föreläsning om informationskompetens för personal vid lärarutbildningen på Södertörns Högskola idag. Det skall bli kul. Jag tänker ofta på en rad artiklar i DN om matematikkunskaper. Kanske det är så att det är enkelt att tala om matte när man talar om kunskap eftersom det går att mäta på ett enkelt sätt. Endera kan man lösa ett tal eller också kan man inte det.

Artiklarna beskrev att det finns en grupp elever som inte kan addera kostnaden av fem matvaror. De kan inte svara på frågan vad en vara kostar om den först kostade 1000 Kr och att det nu är 30 procent rabatt och så vidare. En slutsats som drogs var att dessa elever kommer att ha svårt att sköta en privatekonomi. Det är med andra ord en mycket viktigt fråga. Det är kanske denna målgrupp som är mest lämpad för tjänster som SMS-lån (med 2300 procents ränta) sett ur företagsägarnas perspektiv.

Det blir svårt och en lång väg att förklara varför det är olämpligt att ta SMS-lån för en person med mycket dåliga mattekunskaper.

På samma sätt känner jag när studenter på högskolenivå menar att Google är en källa eller att de för låg kunskap om samhället för att kunna förstå hur de skall söka information. På samma sätt som en allt för låg mattekunskap kan leda till svårigheter att sköta en privatekonomi kan allt för låg informationskompetens hos vissa grupper leda till sociala klyftor i samhället

Här fyller skolan en oerhört viktig roll och det är avgörande att svensk skola skapar de kunskaper och kompetenser som behövs för det samhälle vi lever i.

P

12 reaktion på “Fredagsföreläsning för lärarprogrammet

  1. I’m starting up a new online website directory and was wanting to know if I can submit your website? I’m hoping to grow my directory gradually by hand so that it maintains good quality. I’ll make sure and put your blog in the appropriate category and I’ll also use, ”” as your anchor text. Please let me know if this is alright with you by contacting me at: my mail. Appreciate it

  2. I am really loving the theme/design of your blog. Do you ever run into any browser compatibility issues? A number of my blog audience have complained about my blog not working correctly in Explorer but looks great in Safari. Do you have any recommendations to help fix this issue?

  3. Hey there. I’m sorry to bother you but I ran across your web site and discovered you happen to be using the exact same theme as me. The only issue is on my website, I’m struggling to get the page layout looking like yours. Would you mind e-mailing me at: my mail so I can get this figured out. By the way I have bookmarked your website: and will certainly be visiting often. Thanks!!

  4. Just want to say your article is as astounding. The clearness in your post is simply cool and i can assume you’re an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the rewarding work.

  5. Some really good articles on this website, appreciate it for contribution. ”For today and its blessings, I owe the world an attitude of gratitude.” by Clarence E. Hodges.

  6. I wanted to draft you a little word to thank you very much the moment again on the wonderful guidelines you have contributed above. It’s strangely generous of people like you to present publicly precisely what most of us would have marketed as an e book to help make some profit on their own, even more so now that you could possibly have tried it if you decided. Those good ideas also worked as the fantastic way to comprehend most people have the same passion the same as my personal own to figure out much more in respect of this issue. Certainly there are many more enjoyable opportunities up front for individuals that looked at your blog.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>